INSIDE Record Shop

Det var en gång en skivaffär…

Shopping Maud Adams

INSIDE Record Shop slog upp dörrarna i september 1986 i en lokal som från början var ett halvt bortglömt förråd bakom provhytterna på nedre våningen av KappAhl i Shopping, Luleå. Jag var 22 år och visste inte bättre.

Beliva Luleå Thomas Jakobsson

Thomas Jakobsson reflekterad i Beliva Luleå

Innan jag startade skivaffären hade jag börjat min bana som säljare hos hemelektronikbutiken Beliva i Shopping som fjunig och tanig tonåring 1982. Efter ett par år fick jag ansvar för skivavdelningen när Thomas Jakobsson flyttade söderut. När Beliva skulle flytta från Shopping började jag leka med tanken på att öppna eget och blev tipsad om ovanstående utrymme.

Från början jobbade jag så gott som helt själv, förutom inhopp då och då av kompisar. Sedan frågade jag Urban Andersson (numera Wallton) som jag lärt känna lite från Belivatiden om han hade lust att börja jobba hos mig. Det gick på nolltid för Urban att sluta på bokhandeln i Boden och sedan var vi två som jobbade på och snabbt blev mycket goda vänner.

Efter ett par år ombildades företaget till aktiebolag med mig och Urban som kompanjoner. Många fler jobbade kortare eller längre perioder hos oss och Andreas Wåhlström var särskilt engagerad. Vi hade några roliga år med mycket musik, diskussioner om musik och film och en hel del festande. Ofta med förfest i butiken med vänner som brukade hänga hos oss.

I början av 1990-talet slog fastighetskrisen till mot Sverige och tidigare lånade pengar blev väldigt dyra. Det blev bistra tider för många som fick gneta med privatekonomin, samtidigt som skivbranschen snabbt ställde om till dyrare CD-skivor. Vi gnetade på, men när det blev klart att hyresvärden inte ville ha oss kvar längre till rimlig hyra så var konkurs enda utvägen.

1994 sålde vi ut det som gick och låste dörren för sista gången. Under en lång tid hade jag en återkommande dröm om att låsa upp butiken, slå igång belysningen och kassaapparaten, ställa upp dörren och sätta mig tillrätta. Bara för att drabbas av insikten att vi hade 3000 LP-skivor som ingen ville köpa för att sedan vakna upp kallsvettig med ett ryck.

Nu har åren gått och mer och mer av det som hände då börjar kännas viktigt igen. Den kärna som jobbade på Inside, Urban, Andreas, och jag, har alla gått vidare, men med ett fortsatt stort musikintresse. Urbans metodiskt sammansatta spellistor på Spotify var det som gav impulsen till denna nutida variant av Inside. Fler borde helt enkelt få ta del av främst Urbans och Andreas sköna listor.

Förr fanns förresten en stor fördel med att festa i en egen skivaffär. Vi hade massor av musik att välja mellan för att hålla stämningen på topp och diskussionerna brinnande. Med Spotify kan alla nu komma åt hur mycket musik som helst, alla kan ha en egen skivaffär. Det här är vårt sätt att bjuda på nedslag i musikhistorien med utgångspunkt från tiden med INSIDE Record Shop.

Det finns även en del andra idéer som ska få utlopp här framöver. Häng med så får du läsa, se och inte minst höra skön musik.

John Sandström @cubexpert