Ljudteknik

Tidal för dig som älskar musik som låter bra

Tidal logo

Jag övergav Spotify för flera år sedan till förmån för Tidal HiFi. Liksom många andra tröttnade jag på att Spotify inte brydde sig om att erbjuda högre ljudkvalitet med okomprimerade ljudfiler. När väl steget var taget blev jag riktigt fast i Tidals gränssnitt och smarta anpassning till mitt lyssnande.

När Spotify annonserade att de skulle börja erbjuda musik med CD-kvalitet för ett år sedan kändes det riktigt positivt. Sedan hann Apple och Amazon före med både CD-kvalitet och mer därtill till lågt pris. Spotify släppte inte Spotify HiFi som utlovat och har som vanligt inte sagt något om det hela förrän alldeles nyligen.

https://youtu.be/W07MvWbuWkI

Allt prat om att både artister och fans vill ha bättre ljudkvalitet verkar inte betyda något i de kalkyler Spotify gör. Det brukade handla om musik men nu handlar det mer om att dominera vad gäller poddar och marknadsandelar. Något som kommit att bita Spotify i röven nyligen när man inte förstått att man har ett ansvar som mediaproducent för desinformation och annat i sitt innehåll.

Joe Rogans podd med antivaccinbudskap som Spotify betalat massor för väger tyngre än nästan alla andra argument för megaföretaget. Sedan hjälper det inte att man säger sig ha raderat tusentals poddavsnitt på grund av tvivelaktigt innehåll. Neil Young och Joni Mitchell som båda har poliovaccin att tacka för mycket vill inte längre ha sin musik på Spotify och många användare börjar se sig om efter alternativ.

Då är det glädjande att kunna tipsa om Tidal som är en mycket liten men väldigt musikfokuserad strömningstjänst med rötterna i Norge. Tidal har dessutom nyligen delat upp sitt erbjudande med Tidal HiFi som kostar 99 kronor per månad och Tidal HiFi Plus för 199 kronor per månad med MQA och andra funktioner för den som gillar sånt. Dessutom finns familje- och studentabonnemang.

Tidal select plan

Dessutom går det nu att prova Tidal HiFi för 10 kronor eller Tidal HiFi Plus för 20 kronor i  tre månader.

Själv har jag sedan länge Tidal HiFi som jag lyssnar på trådlöst med min iPad till en AirPort Express, optiskt vidare till min Topping D30 DAC som matar min älskade ljudanläggning. Eftersom jag snöat in rejält på musik och ljudprylar är det något jag kommer att ta upp mer här med en tänkt postpandeminystart för insidemusic.

Tidal iPad

Sedan lyssnar jag nedladdat i full kvalitet med min iPhone SE i bilen och i hörlurar. Tidal i mina Macar används inte lika mycket men fungerar perfekt.

Tidal macOS

Tidal har ett riktigt väldesignat gränssnitt och ger väldigt bra rekommendationer vad gäller ny och gammal musik när du väl börjat lära upp den genom att lägga till den musik du gillar. Du kan dessutom använda tjänster som Soundiiz för att flytta över dina gamla spellistor från andra strömningstjänster till Tidal på ett smidigt sätt.

TIdal Soundiiz

Från början kan allt kännas väldigt amerikaniserat men det ger sig snabbt när du lyssnat ett tag. Du får bra förslag på musik som liknar den du lyssnat på och riktigt bra radiokanaler byggda på låtar, artister och producenter.

Det här med MQA är en sak som många har åsikter om. Jag har landat i att det är ett  format som inte tillför något och som inte är öppet varken för insyn i hur det fungerar eller hur det används. Därför var det en lättnad när den delen hamnade under Tidal HiFi Plus så att man slipper betala för det men ändå få det gottaste med Tidal HiFi.

Jag gjorde ett tappert försök med Apple Music när de släppte högupplöst musik där. Men jag blev aldrig klok på gränssnittet och har ingen lust att göda jätten Apple som likt Spotify inte verkar ha någon vidare känsla för hur viktig en strömningstjänst är för riktiga musikälskare. Tidal HiFi inspirerar och utvecklar mitt musiklyssnande med ett enkelt gränssnitt med fokus just på musik och förutsägbar hantering.

Är musik och hög ljudkvalitet viktigt för dig så ska du absolut testa Tidal HiFi. Men låt det ta lite tid och använd den flitigt så får du en musiktjänst som passar just dig.